Vanmorgen eerst even in Struga naar een internetcafé en toen naar het dorpje Vevcani, niet zover hier vandaan. Dit riep zich bij het uiteen vallen van Joegoslavië uit tot zelfstandige republiek. Men wilde nl de bronnen die hier uit de bergen komen omleiden. Ze hebben zelfs een eigen vlag die erg op de Macedonische lijkt. Je kunt er een zg paspoort(curiositeit)kopen. In de boekjes wordt het aangeprezen als zouden hier de baba's nog in klederdracht lopen. We hebben ze niet gezien. Wat niet in de boekjes stond en ik onbegrijpelijk vind is de kerk van St. Nickolas. Je komt er langs als je naar de Springs loopt, die stellen niet zoveel voor, hangt natuurlijk ook af van het jaargetijde. Maar het kerkje ziet er aan de buitenkant vrij nieuw en niet interessant uit maar is van binnen prachtig.
Wij troffen het de kerk was open, misschien omdat het weekend was, en na betalen van een kleine entreeprijs konden we naar binnen. Jammer men sprak geen buitenlandse taal en we konden dus niets vragen. We zien op het ogenblik overal in Macedonië de puntpaprika's te drogen hangen en men is overal hout aan het hakken. Men maakt zich klaar voor de komende winter. Daarna zijn we naar Tetovo gegaan, onderweg zien we regelmatig zeer grote Albanese vlaggen hangen en bij de dorpen breed uitgespannen. Tetovo is stad met een Albanese meerderheid maar ook een multi culturele stad. Heel veel Turken, in de stad lopen heel veel vrouwen met hoofddoek en lange(grauwen) jassen. Iets wat we bij de Albanese moslims totaal niet gezien hebben afgezien van de witte eenvoudige hoofddoek. Je ziet dus heel vaak gewoon de Albanese vlag ergens hangen. De burgemeester van Tetovo heeft het gepresteerd om de Albanese en Macedonische vlag op het stadhuis te hangen en werd prompt gearresteerd. Het verkeer is hier in vergelijk met een Albanese stad weer veel rustiger. We vinden in het centrum op een klein pleintje een parkeerplek. Daarna gaan we naar de Sarena moskee, die heeft een heel aparte buitenkant. Het is net of er allemaal speelkaarten opgeschilderd zijn. Ook de ingang is erg mooi. Ik had helemaal een sjaal meegenomen en wou wel naar binnen, nadat we het aan iemand gevraagd zouden hebben. Maar Marinus wilde niet, er staat ook een en ander op een A4tje geschreven bij de ingang maar wat? Het lezen is hier zo wie zo een probleem omdat het echt allemaal het Cyrillische schrift is. Toen zijn we naar de Arabate Baba Teke gelopen even buiten het centrum. Dit is een klooster van de Bektasi orde. Ik had al in een boekje en op het internet gelezen dat de Baba(?) je graag ontvangt en rond leidt. Wij dus naar binnen op zoek naar hem. En ja hij zat te lezen in de tuin, een zeer vriendelijke man, met lange witte baard, gekleed in het wit. We werden werden meteen naar binnen uitgenodigd en kregen ook een klein(sterk) drankje aangeboden. Hij sprak een beetje Italiaans, had daar kort gewerkt en een beetje Frans dus we konden wat praten. Hij vertelde dus dat de orde(?) Alevitisch is, dus ruim denkend(humanistisch), de vrouwen dragen geen hoofddoek bv. Hij woonde er helemaal alleen op het grote complex, een en ander is heel erg vervallen. We hebben in een busje ergens een gift gedaan, maar voor dit soort gelegenheden heb ik ook altijd een Hollands presentje bij me, een sleutelhanger met klompjes. Hij liet er nog een zien met de Eiffeltoren, en uit Jeruzalem, ook gekregen van bezoekers. We hebben ook even wat in zijn dikke boek geschreven, begin van de maand waren er meer Nederlanders geweest. Een hele leuke ontmoeting met een vreselijk vriendelijke man.
We staan op de parkeerplaats bij hotel Emka in het begin van de stad N 41.98600 E 20.95861 Een drukke weg, we eten in het restaurant, zijn weer de enigste, onbegrijpelijk voor de zaterdag. Het restaurant heeft wifi, ik krijg de toeganscode 43214321 en kan dus hiermee rustig in de camper even een stukje plaatsen op reisavontuur.com. Misschien hadden we beter met de camper naar het klooster kunnen rijden voor een rustiger overnachtingsplaats. Je rijdt er gemakkelijk naar toe: op de brede hoofdweg met een paar rotondes moet je de afslag naar het kabelbaantje hebben. Maar dan had ik weer geen internet gehad!