Terug reis

 

2012

 

Skopje ligt niet ver van de grens van Servië, tot Bujanovac loopt de autobaan en dan komt er een stuk 2-baans tot Leskovac. Op dit stuk zagen wij bij Predejane een overnachtingsmogelijkheid(betaald) bij een motel. Voor ons was het nog te vroeg dus wij zijn verder gegaan. Bij Leskovac wordt het weer 4-baans(tolweg). Prima snelweg, waar het doorgaande verkeer naar Turkije rijdt. Rustig maar saaaaaaaai, landschappelijk niet mooi of interessant. Het is vlak en allemaal landbouw gebied waar vanaf ten zuiden en ten westen van Belgrado een grote smog wolk hangt, omdat men overal de stoppels van het land aan het afbranden was. Goed voor de grond geloof ik, maar slecht voor de mensen hun luchtwegen. We rijden door tot Paracin, dit is een parkeerplaats bij een benzinestation dat niet helemaal vol staat met vrachtwagens, hier overnachten we. N 53º52'46"  E 21º24'16" Deze plek is misschien wat minder populair bij de vrachtwagenchaffeurs(weinig voorzieningen?), wij hebben een prima rustige nacht gehad. We zagen dat diverse parkeerplekken bij benzinestations wifi hebben deze heeft het helaas niet. Maar als we de volgende dag doorrijden zien we vlak onder Belgrado een benzinestation met wifi zodat we even een laatste stukje op reisavontuur.com kunnen plaatsen. Het is weer behoorlijk warm, de borden boven de weg geven 28 a 29 graden aan. We krijgen ineens het idee door te rijden tot in Slovenië naar Ptuj. De camping met de thermaal baden waar onze Balkanreis zo'n beetje begon. Er is hier in de omgeving nauwelijks iets aan camperplekken of campings. Dus dit leek ons wel weer even een aardige tussenstop voordat we verder naar huis rijden. Om 7 uur 's avonds zijn we weer op de camping Terme Ptuj. Vanmorgen naar het dorp gelopen om onze laatste Servische Denars bij een bank te wisselen.

Soms is het wel eens moeilijk in te schatten wat je nodig hebt en bij de grens Servië-Kroatië kon je wel je euro's voor Kuna's(Kroatische munt) wisselen maar niet het Servische geld. Te triest voor woorden zoiets. De Slowaakse bank doet niet moeilijk. Daarna maar in de diverse warme (binnen)baden, bubbelbaden liggen dobberen en buiten nog even van het mooie weer genoten. Dan kunnen we fris en uitgerust aan de terugreis beginnen. Even voor 9 uur vertrekken we uit Ptuj en zijn 20.30 in Bad Camberg even voorbij Frankfurt. Hier is een officiële CP en de plaats ligt vlak naast de autobaan N 50.29670 E 8.26622 Je komt er langs een Aldi, Lidl en Mc Donalds! Het was gister een lange dag maar voordeel is dat we nu de drukte van Frankfurt al gehad hebben en zijn dus in de loop van de middag al thuis. Totaal hebben we 5900 km gereden. Van de 3 Balkanlanden, Montenegro, Albanië en Macedonië is Albanië ons het beste bevallen. Heel aardige bevolking, groot verschil met Macedonië vonden we. Zo'n klein landje met zoveel verschillende bevolkingsgroepen die allemaal erg aan hun eigen identiteit vasthouden en elkaar in de gaten houden. Wat de vooruitgang denk ik niet zo ten goede komt. Ik noemde het al, het oude Oostblok, in Albanië speelt dit helemaal niet, alles van het communisme is overboord gegooid, richting Europa op allemaal. Wij vonden het hier een veel prettiger sfeer aardigere bevolking opener naar de toeristen toe. Dan heb ik het over de "gewone bevolking" niet de mensen die je ontmoet in restaurant of winkels. Ongelooflijk hoe vaak we hier gegroet zijn, zwaaien etc. Je hebt echt het gevoel dat men blij is dat je er bent en in Montenegro en Macedonië interesseert het niemand wat. Ja het eten is wat minder in Albanië, fastfood byrek en pizza, kort door de bocht gesproken dan. De wegen zijn slechter, de steden chaotischer maar toch vonden we het prettiger.
 

Nieuw

13/11/2022, 18:37
4e-deel-terugreis-via-italie 2022 Terugreis via Italië       Ticket € 353.70 geboekt bij Anek/Superfast met camping onboard op 5-9 in...