Meteora

 

2008

Na de Katarapas rijden we richting Kalambaka om de Meteora kloosters te bezoeken. We zijn hier ooit al eens geweest maar vonden het zo'n prachtige plek en zeker een 2e bezoek waard. Hier zijn een aantal kloosters boven op hoge rotsen gebouwd. De rotsen zijn conglomeraten, rolstenen verenigd door een natuurlijk cement van 60 miljoen jaar geleden gevormd. Later nog door wind en water geschuurd en gepolijst, zo ontstonden meer dan 100 rotstorens. Aan de rand van de vlakte bij Kalambaka rijzen ze tot 400 m hoogte. 6 kloosters zijn er nu nog te bezichtigen.

Onderaan de stenen ligt het dorpje Kastraki, hier zijn we op camping Vrachos gaan staan. Hier hebben voor het eerst de snorscooter uit de garage gehaald voor de ultieme testcase. Meteen 's middags maar even omhoog. Doet ie het of doet ie het niet, ons naar boven brengen. Nou hij deed het, het was bijna een kermisattractie op zich, we hadden wel bekijks. Gelukkig niet omdat we geen helm op hadden, hier rijdt bijna iedereen zonder helm, kwestie van gedogen! We tuften met een slakkengangetje van 20 km per uur de berg op die behoorlijk stijl is. Ja je kan natuurlijk ook gaan lopen. Het was wel nog behoorlijk koud, we moeten er wel aan denken om voortaan handschoenen mee te nemen. De volgende dag dus weer het ritje naar boven gemaakt om een paar kloosters te bezoeken. Het is hier altijd druk, continue komen er bussen met toeristen aan. Het uitzicht is adembenemend, zo mooi.

Agia Trias met de lift voor de monniken.

Men kijkt ook weer zeer verbaasd naar ons op de snorscooter. We gaan dan wel niet snel maar we komen wel boven. Het laatste steile stukje bij de parkeerplaats van het Groot Meteoor(Metamorphossis) moet ik afstappen maar dat zijn echt de laatste 100 meter. Het is dus behoorlijk wat trappenlopen om in de kloosters te komen en soms in de rij staan bij de kassa. Maar de omgeving en het uitzicht is prachtig. Deze keer zijn we in Varlaam, Roussanou en Agios Nikolaos Anapaphas geweest. Helaas weer niet in Agia Trias want ze zijn niet allemaal op alle dagen geopend. Je moet het dus net treffen.

Het op een na grootste klooster Varlaam.